Laringitis

Laringitis je upala glasnica u grkljanu koju, prije svega, karakterizira promuklost. Obično se radi o laganoj bolesti koja prolazi za manje od sedam dana. Osim promuklosti, javlja se grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje i eventualno povišena temperatura. Ponekad se promuklost može nastaviti tjedan dana, pa i duže, nakon što je upala izliječena. Osim virusa i bakterija, laringitis može biti uzrokovan i glasnim vikanjem i pjevanjem, kao i boravkom u zadimljenim prostorima.

Uzročnici

Najčešći uzročnici upala gornjeg respiratornog sustava, pa tako i upala grla, su virusi. Znatno rjeđi uzročnik su bakterije, među kojima posebno mjesto zauzima beta-hemolitički streptokok skupine A. On, ukoliko se ne liječi, može izazvati ozbiljne posljedice poput akutne reumatske groznice. Kod reumatske groznice može doći do oštećenja srca, bubrega i zglobova, a u rijetkim slučajevima streptokokne infekcije imamo i pojavu bakterijemije i streptokoknog šoka.

Liječenje

Liječenje upale grla ovisiti će o uzročniku, ali i kliničkoj slici te uzrastu i općem stanju oboljelog. Budući da su najčešći uzročnici virusi, česta upotreba antibiotika (kao i kod prehlade) dovodi do porasta rezistencije (otpornosti) bakterija na antibiotike. Zato se preporuča liječenje upale grla započeti s preparatima koji će nam olakšati tegobe i simptome koji se javljaju kod upala grla. Tu, prije svega, spadaju antiseptička i dezinficirajuća sredstva koja se primjenjuju lokalno i direktno na sluznicu grla.

Tradicionalna i vrlo učinkovita je upotreba kadulje. Ona sadrži tujon, koji ima antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno djelovanje. Važno je napomenuti da tujon, u većoj količini ima toksičko djelovanje, pa se sredstva na bazi kadulje, kojima se ispire grlo, treba ispljunuti nakon grgljanja. Budući da je tujon lako hlapiva tvar, iscrpine od kadulje se priprema tako da ju se prelije vrelom vodom i pusti da odstoji.

Slično djelovanje, kao i iscrpina kadulje, imaju i antiseptičke tekućine. One obično sadržavaju antiseptike kao što su heksidin ili povidon-jod. One se također koriste tako da se njima ispire grlo, a nakon grgljanja ih se ispljune.

Ljekovite pastile svoju sve veću popularnost i sve širu primjenu zahvaljuju svojoj djelotvornosti i jednostavnosti primjene. Ono što pastile čini ljekovitima jesu antiseptici koje sadržavaju. Njihova je karakteristika da su u malim količinama neotrovni, a dovoljno učinkoviti za čišćenje sluznice od širokog spektra mikroorganizama.

Značajno je da mikroorganizmi nisu u stanju razviti rezistenciju na ove tvari. Uz antiseptike, u ljekovite pastile dolaze razne tvari koje potpomažu njihovo djelovanje, kao što su mentol, eterična ulja peperminta, eukaliptusa, anisa, timijana i dr. Primjenjuju se tako da se lagano otapaju u ustima, što omogućava dugotrajnije djelovanje ljekovitih tvari na upaljenu sluznicu. Kašalj, koji je česti simptom kod upale grla, može se učinkovito ublažiti raznim čajevima i sirupima na bazi biljaka kao što su bijeli sljez, crni sljez, trputac i islandski lišaj.

Antibiotike treba što češće izbjegavati, a uzimati ih samo po savjetu liječnika, kada se utvrdi da se radi o bakterijskoj infekciji. Za to je najsigurnija pretraga mikrobiološka obrada brisa ždrijela i nosa. Posebnu pažnju treba obratiti na upale uzrokovane betahemolitičkim streptokokom grupe A. Tada je potrebno provesti antibiotsku terapiju adekvatnim antibiotikom i u dovoljno dugom trajanju.

Obično se koriste penicilinski antibiotici u trajanju od deset dana, bez obzira što će do poboljšanja kliničke slike doći ranije. Osim penicilinskih antibiotika, vrlo učinkovitim se pokazao azitromicin, koji je posebno koristan za liječenje pacijenata alergičnih na penicilin.

Iako su upale grla najčešće lagana oboljenja, ponekad ih se previše olako shvaća. Zato ni danas nisu rijetke komplikacije neliječenih upala gornjeg dišnog sustava, a pravodobna dijagnoza i terapija su temelj uspješnog liječenja.