Uši

Što su to uši?

Uši glave (Pediculus Humanus Capitis) su maleni insekti, paraziti sivkasto-bijele boje, dugi od 2 do 4 mm. Žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka, a van njega ne mogu preživjeti dulje od 48 sati. Ne pojavljuju se niti na jednom drugom dijelu tijela niti na životinjama. Ne ukopavaju se u kožu već se drže za vlasi i po njima se kreću. Žive uši se hrane krvlju sišući kožu glave domaćina nekoliko puta dnevno na kojoj onda ostaju mala ispupčenja crvenkaste boje. Prilikom hranjenja ispuštaju tekućinu kojom izazivaju intenzivnim i neugodan svbež glave te se čovjek grebe zbog čega po koži glave mogu nastati ogrebotine koje se mogu inficirati. Uš bez krvi kojom se hrani može preživjeti najviše 2 dana. Žive prosječno oko 2 mjeseca.

Kako se prenose i gdje se nalaze?

Uši se najčešće prenose izravnim dodirom glave o glavu. Najviše ih ima tamo gdje je kosa najgušća i gdje je najtoplije, dakle uz vrat, iza uha. Na tim mjestima nalazimo i najviše njihovih jajašca-gnjida. Uši nemaju krila i ne mogu letjeti niti skaču kako se često misli, ali se mogu prenijeti na drugu glavu. Mogu se prenijeti i preko kapa i svih pokrivala za glavu, češljeva, preko jastuka, ručnika, ovratnika na odjeći (treba odvajati odjeću na vješalicama), preko odjeće koja se navlači preko glave. Nije moguće prenošenje putem vode u bazenu niti je moguća zaraza preko i sa kućnih ljubimaca. Uši se pojavljuju i u bogatim i u siromašnim sredinama skoro po cijelom svijetu. Često se nađu kod školske i vrtićke populacije, mogu se "pokupiti" u igraonicama, priredbama, tramvaju, kolektivima. Škole nisu jedini izvor uši jer su djeca međusobno u kontaktu i izvan škole što potvrđuje činjenica da se problem javlja sve češće sredinom ljeta.

Posljedice zaraze

Uši ne predstavljaju opasnost za zdravlje jer ne prenose druge bolest već kvare opće raspoloženje, stvaraju nemir, gubitak sna, remete koncentraciju te izazivaju neugodan osjećaj obilježenosti koji je često neopravdano vezan uz socijalan stutus. Uši napadaju djecu i odrasle unatoč temeljitom održavanju čistoće i tjelesne higijene i nisu, kako se u društvu ponekad smatra, isključivo problem obitelji nižeg standarda koji žive u lošijim uvjetima.

Kroz povijest

Tijekom povijesti oduvijek su bile vezane uz čovjeka, ponekad i u epidemijskom obliku. Mumificirane uši su pronađene na staro Egipatskom češlju (vidi sliku). Uši ima i danas posvuda u svijetu jer su postale otporne na stara, tradicinalna sredstva kojima su se prije uništavale kao i na agresivna kemijska sredstva koja se i danas koriste.

Reproduktivni ciklus

Množe se preko jajašaca zvanih gnjide. Gnjide su sitna, svjetla, najčešće bijela, sjajna, duguljasta, jajašca veličine oko 1 mm čvrsto prilijepljena uz kosu.

 

Odrasla ženka u toku svog života snese oko 200-300 jajašaca (gnjida) koje odlaže uz sam korijen kose najčešće uz vrat i iza ušiju gdje ih fiksira vrlo ljepljivom supstancom za dlaku. Moguće ih je zamijeniti s peruti koja se za razliku od gnjida lako skida s kose. Jednostavnije se mogu otkriti pri jakom svjetlu, a pomaže i povećalo. Za oko tjedan dana iz gnjide se izleže uš. Takva mlada uš još nije spolno zrela, a zove se larva ili nimfa. Treba joj oko 1- 2 tjedna da postaje spolno zrela, pari se s mužjakom te potom počinje nesti nove gnjide. Gnjide u slučaju nepovoljnih uvjeta mogu ostati u stanju mirovanja i više od mjesec dana.

Kako ih pronaći i prepoznati?

Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti žive pokretne uši ili što je daleko češće, samo gnjide. Odrasla ženka velika je 3-4 mm i nešto je veća od mužjaka. Sive je ili svjetlo smeđe boje. Uši imaju tri para nogu koje završavaju "kandžicama" kojima se drže za vlas (dlaku), a usta su prilagođena usisavanju hrane. Uši se mogu detektirati i posebnim električnim češljem Robi Comb Pro  koji zvučnim signalom javlja kada u kosi registrira i ubije uš.

Prevencija

Od nedavno postoji i mogućnost prevencije, točnije LiceGuard repelent sprej koji štiti, odnosno odbija uši od dolaska u kosu, djeluje 24 sata, pa ga je uputno koristiti prije odlaska djece u društvo druge djece ako je sezona ušljivosti. Može se kupiti u ljekarnama i preko interneta, nije toksičan i ima ugodan miris divljeg cvijeća.

Što kada ih se primjeti u kosi?

 

Ušljivost se potvrđuje pregledom kose, u potrazi za ušima ili gnjidama koje su vidljive. Ako roditelji primjete uši ili gnjide, djecu ne trebaju slati u školu prije nego ih uklone na odgovarajući način. Nužno je odmah obavijestiti kolektiv, školu ili vrtić jer je uš od nekog došla, ali može i nekom drugom isto tako prijeći u kosu. Poželjno je provjeriti i sve ukućane slučaju da se uši pojave samo kod jednog. Za uklanjanje ušljivosti mogu se koristit razna sredstva i načini, preporučujemo za djecu što prirodniji i zdraviji tretman, sa što manje agresivnih i toksičnih preparata.

Kako se riješiti uši?

Najvažnije je prekinuti njihov reproduktivni niz. Neki od preparata koje možete naći na tržištu sadrže toksične supstance (LiceGuard proizvodi NE SADRŽE) pa je potreban oprez kako ne bi došli u kontakt sa sluznicama oka, nosa i usta djeteta te se ne smiju koristiti često i u velikim količinama, a posebno kod jako male djece jer su agresivni. Kod takvih preparata obavezno dobro pročitajte uputstva i/ili se posavjetujte sa svojim liječnikom opće prakse. Kako bi izbjegli moguće komplikacije i neželjene posljedice uši se mogu ukloniti i mehanički, po djecu najsigurnijim načinom, češljanjem sa Robi Comb Pro električnim češljem za ubijanje i detekciju ušiju. To je vrlo elegantno rješenje koje je predviđeno za suhu kosu. Robi Comb Pro kada s njime iščešljavate kosu pomoću struje koju dijete ne osjeti ubije uš svaki put kad na nju naiđe i pri tome vam javi prekidom zvučnog tona. Tako češljem postupak možete ponavljati svaki dan dok niste sigurni da živih ušiju nema kao i da ste ubili sve 'nove' uši koje su se izlegle iz gnjida ili eventualno one koje je dijete u međuvremenu ponovo od nekog dobilo. Robi Comb Pro češalj možete koristiti preventivno i prije nego dijete uopće donese uš ili nakon što ih se riješite ukoliko je sezona pojave ušiju kako bi ste na vrijeme detektirali je li dijete iz vrtića ili škole donijelo uš kojoj ne treba puno da se adaptira kod svog novog domaćina. Nakon što se provede tretman treba u vrućoj vodi dobro oprati svu posteljinu, odjeću, kape i plišane igračke, češljeve, špangice, na kojima bi se uši mogle zadržati. Predmete kojima ne šteti zamrzavanje možete pohraniti u ledenicu na 48 sati. Kod jake i dugotrajne zaraženosti ušima preporučuje se i šišanje jer je s kraće kose uši i gnjide lakše ukloniti. U krajnjem slučaju se preporučuje šišanje duge plave kose jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive. Dugu kosu svakako treba svezati u rep dok traje postupak razušivanja.

Kako se riješiti gnjida

Bez obzira koji tretman primijenili preporučljivo je ukloniti s vlasišta i sve (što je više moguće) gnjide jer dovoljan je par da se stvori nova generacija nametnika, a i sam proces ubrzavate i činite sigurnijim ukoliko se paralelno rješavate i gnjida i ušiju. Iako se kod nekih proizvoda navodi u uputstvima da uništavaju gnjide, njih je prema iskustvu ipak u pravilu potrebno mehanički ukloniti. Ili jednu po jednu ili, što je puno lakše, sa vrlo gustim i kvalitetnim metalnim češljem kao što je LiceGuard češalj za gnjide koji dobivate u kompletu sa LiceGuard metalnim češljem za iščešljavanje uši. Postupak iščešljavanja gnjida iz kose je efikasniji i puno lakši ukoliko se pritom koristi posebni šampon koji služi upravo za otapanje i slabljenje ljepila kojim su gnjide pričvršćene za dlaku. LiceGuard šampon služi u tu svrhu, rađen je na prirodnoj osnovi i ne sadrži toksične sastojke te se zato može primjenivati svaki dan i kod male djece. LiceGuard češalj za iščešljavanje gnjida i ušiju se zbog svoje vrlo kvalitetne konstrukcije može čistiti iskuhavanjem što se definitivno preporuča.

Okolina i društvo

Epidemiološki podaci ne otkrivaju pravo stanje rasprostranjenosti iako se ušljivost kao i svaki parazitizam, odnosno zaraza prijavljuje epidemiološkoj službi. Da ušljivost nije u padu dokazuju činjenice o porastu prodaje proizvoda koji služe u borbi protiv ušiju kao i činjenica da su u zadnjih nekoliko godina neke škole i vrtići bili primorani na određeno vrijeme biti zatvoreni. Prilikom pojave uši zadatak škole i vrtića je da obavijesti cijeli razred ili odgojnu skupinu o potrebi provođenja razušivanja svih članova te da u suradnji sa školskim specijalistom i epidemiologom svim roditeljima podijeli pisane naputke kako to učiniti. Što se temeljitije i prije krene u rješavanje problema nakon što se primjeti pojava uši u zajednici, a posebno ako se svi pojedinci u kolektivu prihvate, to će biti isti jednostavnije i brže rješiti.

Zaključak

Riješiti se uši glave je ogroman i vrlo često posao koji traje duže vrijeme! U pravilu nema brzog i momentalnog rješenja. Od velike je pomoći ukoliko se cijela obitelj uključi. Usredotočiti se treba samo na glavu, ne na okolinu. Iskoristite vrijeme za razgovor s djetetom i ne dijelite njemu i sebi osjećaj krivnje jer dobiti uši je najnormalnija društvena pojava današnjice. Nije sramota imati uši, ali zadržati ih predstavlja opterećenje i stvara neugodu te ih se treba riješiti što prije. Nikako ne skrivati problem već naučiti/pitati kako to učiniti.